rouwen en verlies

 

Rouwen is zoeken naar jouw weg in alle emoties die er mogen zijn. Dus ook die van onrust, twijfel, schaamte, boosheid en blijheid.

 

Worstelen met al deze verschillende emoties is niet gek na een verlies in je leven. Dat dit verwarrend is en dat je aan alles twijfelt, is normaal. Je vermoeid voelen is logisch: rouwen is een werkwoord en dat kost energie.

Laat ik beginnen om te zeggen dat ik je pijn niet kan wegnemen. Ik heb geen pasklare antwoorden voor je om je rouw op te lossen. Wat ik je wel kan bieden is een logische zoektocht naar de antwoorden op de vragen waar jij mee worstelt. Een ontdekkingsreis naar de impact die rouw op jou en jouw leven heeft. En reis naar je wens tot inzicht wat je met je vragen, problemen, worstelingen kunt in het hier-en-nu. Zodat aan het einde van onze reis jouw 'rouwgevoelens' verweven zijn in jouw leven. Dat je er niet meer voor wegloopt, maar weet dat ze een onderdeel zijn geworden van jouw leven in het hier-en-nu.

Wordt de pijn minder? Wordt het verdriet minder?

Ik ben Monique en mijn antwoord hierop is 'ja', dat weet ik uit ervaring. Na het overlijden van mijn vader, heb ook ik mijn weg moeten vinden in mijn eigen rouw. En dat is niet makkelijk en soms zelfs beangstigend. Dus ik snap dat je misschien huiverig bent om de eerste stap op jouw weg te gaan zetten. Laat mij er dan voor jou zijn om samen die stap te zetten. Samen op zoek gaan naar een goede balans tussen herstelgericht en verliesgericht 'wandelen' op de weg in jouw rouwlandschap. Het zal een bochtige weg zijn: soms gaan we rechtsaf, soms gaan we linksaf en soms gaan we zelfs een stukje terug omdat we opnieuw op zoek gaan naar de juiste weg voor jou. Zal er op de weg pijn zijn? Of verdriet? Of woede? Misschien wel, maar dat mag. Alle gevoelens mogen er zijn, het zijn jouw hulpmiddelen op zoek naar de juiste balans voor jou.

Wat is de route?

We gaan als eerste jouw rouw ontrafelen, zodat het kleine behapbare deeltjes worden. Zo is de rouw al minder overweldigend. Stap voor stap bekijken we elk deel: wat doet het met me als ik er aandacht aan geef? Wat heeft het nodig om in balans te komen? Hiervoor kan het nodig zijn dat we erover praten, dat het visueel wordt gemaakt of dat het beweging nodig heeft.

Als je er behoefte aan hebt kunnen we ook wat langer stilstaan bij een bepaalde stap.  Jouw weg bewandelen in een tempo dat goed voelt voor jou. Op een manier die goed voor jou voelt. Vandaar dat ik geen vaste lijn of tijd kan aangeven; die bepalen we samen in het gratis intake-gesprek.

Uit ervaring blijkt dat doorgaans 3 tot 6 gesprekken nodig zijn. De gesprekken zijn verspreid over een langere periode en zijn niet wekelijks. Als ik jou beter heb leren kennen, kan ik jou een betere indicatie geven van de lengte van onze 'wandeling'.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Ik bied jou een veilige omgeving om alles te bespreken wat je wilt. Door een open mind en gezonde nieuwsgierigheid naar jouw persoon gaan we uitvinden wat jij nodig hebt. Bij mij is niets gek, mag je jezelf zijn en kan je alles met mij bespreken. Ik zal zonder oordeel naar je luisteren wat je mij ook te vertellen hebt. Dit kan bij mij in mijn praktijkruimte, bij jou thuis of een andere plek waar jij je veilig en op je gemak voelt. 

Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt blijven proberen om alleen je weg te vinden met behulp van bijvoorbeeld boeken over rouwverwerking. Maar waarom? Lezen is makkelijk, maar ga je ook iets doen met hetgeen dat je leest? Een boek luistert niet naar jou, voelt jouw behoeften niet aan en stelt zeker geen vragen aan je die je verder op weg helpen naar het omgaan met jouw rouw. Durf je mijn hulp te aanvaarden voor slechts € 1,00 per minuut?

Alles wat ik wil is jou helpen met alles wat er in de periode van rouw kan gebeuren. Mijn doel is met liefde en compassie samen jouw weg te vinden en te komen tot een evenwicht in jouw leven waar het verlies onderdeel van uit maakt.

 

Dus wat houdt je tegen? Klik hier voor het maken van een afspraak. 

Monique draagt een prettige rust in zich en en is iemand die in begeleiding heel goed luistert en aanwezig is. In gesprekken met haar merk ik dat ik dichter bij mijn gevoel kom en meer helderheid krijg over waar ik sta en waar mijn behoefte ligt

(Inga)

Bedankt Monique, je hebt me geleerd mezelf uit een diep dal te halen. Toen ik bij je kwam zag ik alles zwart. Ik kreeg bij jou de ruimte om mijn verhaal te doen. Je luisterde en was zeer  betrokken. Je begreep mijn gevoelens achter het verhaal en liet mij in mijn waarde. Daardoor hervond ik weer de kracht in mezelf

(Willemen)

Monique is een heel warm mens, ze geeft mij daardoor echt het gevoel dat ze naar me luistert en me begrijpt. Ze is heel geduldig en geeft ruimte voor mijn beleving van de zaken en voor het proces. Monique geeft goede inzichten die maken dat ik ook op een andere manier naar de dingen kon kijken. Ze is een goede coach die dit echt vanuit haar hart doet.

(Merel)