Je bent er niet, maar toch ook weer wel.

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 11:37

Recent heb ik de documentaire "schijnstudent" gezien van Leon Veenendaal. Over een vrouw die zichzelf van het leven beroofde zonder iets achter te laten voor haar nabestaanden. Haar familie kwam tot de ontdekking komt dat ze 6 jaar lang als schijnstudent door het leven ging. Haar zus en haar moeder proberen via haar laptop, mobiel en social media antwoord te krijgen op hun vragen. Dit doet mij denken aan een lezing die ik recent bij uitvaartcentrum Zuylen in Breda heb gevolgd over digitale nalatenschap, gegeven door Sander van der Meer (Digital Life Legacy) die in deze documentaire de familie helpt bij het verkrijgen van toegang tot de gegevens.

Wat doe je met alle profielen die zijn aangemaakt en die voortleven ook na een overlijden? Wat als je niet bij de accounts kunt, maar dat wel wilt? Wil je wel alles weten?

Neem je tijd, ook dit is onderdeel van rouwproces

Op de avond van de lezing begon bij mij al allerlei gedachten naar boven te komen en na het zien van de documentaire weer. Moet ik met mijn partner geen wachtwoorden uit gaan wisselen of centraal opslaan? Wat wil ik dat met mijn accounts gebeurd na mijn overlijden? Wat doe ik met de accounts van mijn partner als die er niet meer is?

Je staat er niet bij stil maar ook dat is 'weer' iets wat geregeld moet worden na overlijden. En er is al zoveel te regelen!!

Maar gelukkig, je kunt hier beter wat langer over nadenken dan het snel af te handelen. Sander van der Meer (expert op het gebied van digitale nalatenschap) vertelde dat het juist beter is om niet gelijk alles op te zeggen omdat het risico bestaat dat er geen toegang meer mogelijk is tot cruciale gegevens. Deze kunnen nodig zijn als je toegang wil krijgen tot het account van degene die overleden is. Want ook al beschik je niet over de wachtwoorden, met hulp is toegang tot een account mogelijk.

Dit kan helpen bij jouw rouwproces. Je kunt toch nog bij de berichten, foto's en alle andere gegevens op laptop, mobiel en social media van je dierbare. Maar let op het kan ook averechts werken: misschien komen er dingen boven tafel die je liever niet had geweten. Dan heb je bovenop de rouw die aanwezig is ook nog een andere verlies te verwerken: verlies aan vertrouwen, aan jouw beeld van de werkelijkheid. Dubbelrouw. Ben ook hier op voorbereid en denk er dus goed over na.

 

Wat heb jij nodig?

Het belangrijkste is wat jij nodig hebt in jouw rouwproces om je verlies in jouw leven te verweven. Als het helpt om zijn stem te horen in gesproken telefoonboodschappen, whatsapp-berichten doe dat dan. Als het helpt om zijn facebookaccount, instagram e.d. levend te houden vooral doen. Niemand kan aangeven wat goed voor je is, alleen jijzelf.

Vraag je alleen altijd af of het je verder helpt om die balans weer te vinden in jouw leven, waar het verdriet en verlies onderdeel van uitmaakt. Of is het mogelijk om de accounts te sluiten met een ritueel zodat ook dit weer een baken is in jouw rouwlandschap?

Alles kan als je maar dichtbij jezelf blijft en op jouw manier en in jouw eigen tempo de beslissing neemt. Dat dit moeilijk is en misschien zelfs een beetje beangstigend is niet gek, maar juist heel begrijpelijk. Het is weer een stap op jouw weg in jouw rouwlandschap om te komen bij die balans in jouw leven waar het verlies deel van uitmaakt.

Dit hoef je niet alleen te doen, ik help je hier graag bij. Kijk verder op mijn website, laat een reactie achter of neem contact met mij op.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.