Rouw op de werkvloer: wat nu?

Rouw op de werkvloer is niets anders dan een persoonlijk verlies van een werknemer en collega. De impact die dit heeft op de collega zelf in de eerste plaats, maar ook op de werknemers binnen een bedrijf.

Omgaan met een rouwende collega vraagt van de werkgever begrip, flexibiliteit en steun. De rouwende collega ervaart emotionele, fysieke en mentale reacties  die van invloed kunnen zijn op de concentratie en productiviteit.

Als werkgever is het belangrijk deze moeilijke tijd te erkennen en passende ondersteuning te bieden. 

Wat kan je als goed werkgever doen?

Om een werknemer goed te kunnen ondersteunen kan ik, als rouwcoach, hulp bieden. Ik bied gespecialiseerde hulp in het rouwproces van de werknemer. Elk rouwproces is uniek, er bestaat geen checklist en vaste tijdsplanning om dit proces te doorlopen. Elk rouwtraject wordt specifiek afgestemd op de persoonlijke behoefte van de rouwende werknemer. In een aantal persoonlijke gesprekken gaan we de balans in het privé leven herstellen, door het verdriet te verweven in het hier-en-nu. De werknemer zal opnieuw leren leven met het verlies als blijvend onderdeel daarvan. Hierdoor kan ook weer de balans gevonden worden tussen privé en werk. Deze gesprekken kunnen plaatsvinden thuis bij de werknemer of bij het bedrijf.

Daarnaast kan ik ook ter ondersteuning zijn voor de werknemer met de praktische zaken die op een nabestaande afkomen. Denk aan: het overlijden doorgeven aan verschillende instanties, bankzaken, een eigen of huurwoning, salaris of (pensioen-)uitkering, social media accounts. Dit brengt stress met zich mee in een toch al emotionele tijd voor de nabestaande. Door hierbij hulp aan te bieden, zorg je als werkgever ook voor ondersteuning op administratief vlak.

Wat zijn de voordelen van een rouwcoach?

Ik, als rouwcoach, heb ervaring in het omgaan met nabestaande die in een rouwproces zitten en die worstelen met verschillende emoties die dat met zich meebrengt. Laat mij die ervaring inzetten voor uw bedrijf. De praktijk leert mij dat een dergelijke expertise een het bedrijfsleven nauwelijks aanwezig is.

Een werknemer zal zich gezien en gesteund voelen door het begrip en concrete hulp die een werkgever biedt. Door het bieden van een veilige omgeving om aandacht te besteden aan het rouwproces, draagt dat in positieve mate bij aan het herstel.

Als werkgever laat je zien dat je betrokken bent bij je werknemers en dat je actief bijdraagt aan een gezonde en productieve werkomgeving. Dit helpt te voorkomen dat rouwen zich ontwikkelt tot rouwklachten welke langdurig uitval of burn-out tot gevolg kan hebben. Bovendien laat je als werkgever zien dat je de emotionele gezondheid belangrijk vindt. Dit versterkt niet alleen het herstel, maar ook de loyaliteit en betrokkenheid binnen het bedrijf.

Wat mag je van mij verwachten?

Ik bied gespecialiseerde begeleiding van de werknemer in het rouwproces. Indien gewenst aangevuld met ondersteuning bij de praktische zaken. De praktische ondersteuning duurt ca. 2-3 uur, de begeleiding van het rouwproces kan variëren. Gemiddeld zal dit 6 consulten van 1 uur zijn, verspreidt over een langere periode.

De consulten kunnen plaatsvinden in mijn praktijk of in het bedrijf zelf. Deze zijn 1-op-1 met de werknemer zonder derden aanwezig en alles wat besproken wordt, blijft binnen de gespreksruimte. Ik help de werknemer in het rouwproces en persoonlijke verhalen worden niet gedeeld. Die veilige ruimte is er nodig om het proces goed te laten verlopen.

Vooraf aan het traject zal een intakegesprek met de werknemer plaatsvinden om kennis te maken en de 'route' te bepalen. Na dit gesprek zal ik contact hebben met de werkgever om een korte uiteenzetting te geven van de te verwachte periode en het aantal consulten. Op basis daarvan wordt het tarief besproken en bepaald.

 

Nieuwsgierig wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen of wil je een afspraak maken? Vul het contactformulier of kies één van de onderstaande opties.