Door de donkere dagen: een persoonlijke reis door rouw tijdens de feestdagen

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 12:33

De feestdagen worden vaak geassocieerd met vreugde, gezellig samen zijn, familie en vrienden. Maar als je een dierbare bent verloren dan is het verlies in deze dagen alleen maar sterker voelbaar. Hoe kunnen we in deze periode steun bieden aan degene die deze dagen met gemengde gevoelens beleven?

Een masker van vrolijkheid

Wat voor de één een gezellig samenzijn is, is voor de ander enkel een pijnlijke herinnering aan degene die er niet meer is. De afwezigheid van degene die ons dierbaar is, wordt deze dagen duidelijker benadrukt. Het gemis en het verdriet wordt dan extra voelbaar. Maar om  de sfeer maar niet te bederven en de 'pret' niet te drukken, verbergen we onze ware gevoelens. We willen tenslotte niemand tot last zijn.

Sta deze dagen eens stil bij die persoon die een dierbare is verloren. Geef aandacht aan de gevoelens van gemis en verdriet. Laat merken dat die er mogen zijn. Dat degene die zo gemist wordt nog steeds 'aanwezig' is in de gedachten en herinneringen. 

Tradities en herinneringen

Juist die tradities kunnen het gemis extra benadrukken. Alles bij het oude laten en het net zo vieren als anders, kan immers niet meer. Want voor een nabestaande is er niets bij het oude gebleven en is alles veranderd. De uitdaging ligt in het doorbreken van de gewoontes. Juist door kleine aanpassingen in de tradities en het creëren van nieuwe rituelen, geef je de ruimte. Hierdoor geef je het gevoel dat degene die er niet meer is, niet vergeten is. Dat die op een andere manier erbij is. Zo geef je de verbondenheid tussen iedereen een nieuwe dimensie. En juist die verbondenheid met de dierbare en iedereen die aanwezig is, is voor een nabestaande belangrijk.

Flexibiliteit, begrip en een luisterend oor

Voor mensen in rouw is flexibiliteit onmisbaar. Momenten van verdriet en andere intense emoties dienen zich onverwacht aan. Die laten zich niet plannen en zijn onvoorspelbaar. Laat in de planning ruimte voor aanpassing indien daar behoefte aan is. Laat zien en merken dat de emoties er mogen zijn. Geef de nabestaande ook de ruimte hiervoor.

Soms is het meest waardevolle dat je kunt geven, gewoon een luisterend oor. Laat zien dat er een veilige ruimte is om de gevoelens en emoties te uiten en te delen. Zonder oordeel. Vaak werkt dit helend voor de nabestaande. Ze worden gezien en voelen zich begrepen.

Kortom: rouw tijdens de feestdagen is voor iedereen anders. Het is belangrijk om ruimte te bieden voor verdriet te midden van alle feestelijkheden. Door empathie, luisterbereidheid en flexibiliteit kunnen we een ondersteunende omgeving creëren voor de nabestaanden. Waarin zij zich veilig voelen om te delen. Gewoon om te rouwen!!!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.