Rouwverwerking: hoe dan?

 

Wanneer iemand komt te overlijden, gebeurt er in korte tijd heel veel. Er komt veel op je af. Er moet veel geregeld worden en alle aandacht is gericht op het op een mooie manier afscheid nemen van degene die je dierbaar is. Rouwverwerking? Daar is nog helemaal geen tijd voor, er is nog zo veel te doen! Dat vraagt om al je tijd, aandacht en energie.

Ondertussen gebeurt er wel degelijk wat in jouw ‘rouwlandschap’. Het proberen te leven met het verlies is al in volle gang. Alleen kun je het op dit moment nog niet als zodanig zien. Het verdriet is nog te overheersend. En dat mag ook want ook dat hoort bij het leren leven met het verlies van jouw dierbare als onderdeel ervan.

 

Rouwverwerking is voor iedereen anders

Het leren omgaan met het verlies kan overweldigend zijn en rouwverwerking kan gevoelens van angst teweegbrengen. Dat is normaal en helemaal niet gek. Je kunt je ook onzeker voelen over het weer opnieuw ‘inrichten’ van je leven, waar het verlies nu definitief deel van uit maakt. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Ik kan je daarbij helpen. De weg in het rouwlandschap is voor iedereen anders. Wat de juiste weg voor jou is bepalen we samen. In het gratis kennismakingsgesprek bepalen we wat jij nodig hebt in jouw rouwverwerking. Bij mij is niets gek, mag je jezelf zijn en kan je alles met mij bespreken. Ik zal zonder oordeel naar je luisteren wat je mij ook te vertellen hebt. Dit kan bij mij in mijn praktijkruimte, bij jou thuis of een andere plek waar jij je veilig en op je gemak voelt.

Verdriet verwerken? Nee, zie het als integreren.

Worstelen met verschillende emoties is niet gek na een verlies in je leven. Dat dit verwarrend is en dat je aan alles twijfelt, is normaal. Je vermoeid voelen is logisch: rouwen is een werkwoord en dat kost energie. Laat ik beginnen om te zeggen dat ik je pijn niet kan wegnemen. Ik heb geen pasklare antwoorden voor je om je rouw op te lossen.

Rouwverwerking is dan ook iets anders dan wegnemen van het verdriet of de pijn van een verlies. Ik zie het als integreren, het verweven van het verlies in je leven. Het verlies hoort nu bij jou en ik wil je mijn hulp aanbieden om hiermee om te kunnen gaan. Soms kom je er alleen niet uit en kan het fijn zijn om hulp te krijgen van iemand die weet wat het is. Ik ben wat dit betreft ervaringsdeskundige, helaas zou ik zeggen. Maar door het verlies van mijn vader, grootouders, goede vrienden, weet ik wat het is om te leren leven met iemand die er niet meer is.

Rouwverwerking Breda

Alles wat ik wil is jou helpen met alles wat er in de periode van rouw kan gebeuren. Mijn doel is met liefde en compassie samen jouw weg te vinden en te komen tot een evenwicht in jouw leven waar het verlies onderdeel van uit maakt.

Lees verder op mijn website of neem contact met mij op via de onderstaande button.

Laat mij je helpen.

Monique draagt een prettige rust in zich en en is iemand die in begeleiding heel goed luistert en aanwezig is. In gesprekken met haar merk ik dat ik dichter bij mijn gevoel kom en meer helderheid krijg over waar ik sta en waar mijn behoefte ligt

(Inga)

Monique is een heel warm mens, ze geeft mij daardoor echt het gevoel dat ze naar me luistert en me begrijpt. Ze is heel geduldig en geeft ruimte voor mijn beleving van de zaken en voor het proces. Monique geeft goede inzichten die maken dat ik ook op een andere manier naar de dingen kon kijken. Ze is een goede coach die dit echt vanuit haar hart doet.

(Merel)